OngedierteGids.nl

De site met informatie over ongedierte, bestrijders in uw regio en handige tips&trucs.
 

Bijen en hommels

Hommels

Er zijn een 25-tal verschillende hommels bekend in ons land. Ze zijn sterk behaard en zoemen harder dan andere insecten. Ze leven in kolonies met een koningin die een stukje groter is dan de werkers. Ze leven hoofdzakelijk van stuimeel en nectar. Ze dragen actief bij aan het bestuiven van planten en bomen.

Hommels hebben wel een angel, maar steken hier bijna nooit mee, behalve als ze in het nauw komen. Het weren en bestrijden van hommels is daarom ook niet van toepassing.

Honingbij

De honingbij, latijnse naam Apis Mellifera L., leeft in kolonies en is vooral 's zomers actief. Ze voeden zich in de winter met suikerwater wat verzorgt wordt door imkers. Een bij leeft ca. 6 weken. Gedurende het totale vliegseizoen (maart-september) moeten er daarom continu larven worden grootgebracht om het bijenvolk op peil te houden. Dat kan alleen als er voldoende stuifmeel aanwezig is om een nieuwe generatie bijen van voedsel te kunnen voorzien. Een gezond bijenvolk bevat meer dan 50.000 bijen. Op jaarbasis hebben deze ca. 35 tot 50 kg stuifmeel en een veelvoud aan nectar nodig.

Indien er veel voedsel beschikbaar is en de ruimte groot is, kan het bijenvolk steeds door blijven groeien. Zodra het nest te klein wordt, gaat een deel van de bijen samen met de koningin op zoek naar een nieuw nest (het zwermen van bijen).In het voorjaar, als het bijenvolk zijn maximale grootte bereikt, weten imkers het zwermen te voorkomen door de jonge bijen samen met de oude koningin een nieuwe nestplaats (kast of korf) aan te bieden. Het wonderlijke hiervan is dat de oude bijen zonder koningin achterblijven en dat door een uiterst ingewikkeld, zeer boeiend proces, larven die voorbestemd waren werkers te worden, uitgroeien tot koningin

Het nut van de honingbij is het bestuiven van planten en bomen. Daarnaast kan de honing gewonnen worden voor consumptie.

Bestrijding van bijen

Alleen bij hoge uitzondering kan een bijenvolk worden bestreden. Wanneer een bijenzwerm neerstrijkt op een ongewenste plek, bijvoorbeeld een boom of schoorsteen, is het belangrijk om een imker of ongediertebestrijder te bellen. Deze probeert de zwerm te scheppen en zal dit volk naar een imker brengen.

Hulp nodig bij hommels of bijen?

Voor een imker bij u in de buurt kunt u kijken op www.bijenhouders.nl. Voor een ongediertespecialist in uw regio klikt u hier.

copyright © ongediertegids.nl - Contact opnemen - Adverteren op OngedierteGids