OngedierteGids.nl

De site met informatie over ongedierte, bestrijders in uw regio en handige tips&trucs.
 

Mollen

De mol, ofwel de Talpa Eurpaea, is een slecht begrepen zoogdier welke in diverse grondsoorten voorkomt. Hij leeft ondergronds en eet dagelijks zijn eigen gewicht aan insecten en wormen. De mol is ongeveer 15cm lang en de wijfjes zijn kleiner, maar ook moeilijker te vangen.

De meeste schade ontstaat doordat mollen ondergrondse jaaggangen maakt. De aarde die hij daarbij verplaatst zien wij in de tuin als molshopen. De mol leeft solitair en het vrouwtje krijgt 1x per jaar ongeveer 5 jongen. De jongen zijn na 6 tot 8 weken zelfstandig en zullen een eigen territorium zoeken.

 

Vroeger was de pels van de mol een gewild stukje bond. Er zit geen vleug in de pels (je kan de mol niet tegen de haren in strijken) waardoor de pels altijd schoon blijft.

Zelf mollen bestrijden

Je kunt een klem/val plaatsen in de mollengang om de mol te vangen. Ook kun je het leefgebied minder interessant maken door giftige planten in de tuin te zetten die insecten en wormen verdrijven.

Er zijn in de markt ook piep- en tril apparaten verkrijgbaar, maar de werking daarvan is discutabel. De mol vindt eten vaak belangrijker dan een piepje of trilling.

Cursus mollen vangen

Je kunt je ook inschrijven voor een cursus mollen vangen. Dan leer je in 1 dag de techniek om efficient zelf mollen te vangen. Waar 1 mol is geweest, komen er vaak meer. Klik hier voor meer informatie.

Vakkundige bestrijding

De ongediertebestrijder uit uw regio kan enkele klemmen te plaatsen uw mollenprobleem oplossen. Bij o.a. agrariers kan een bestrijding worden uitgevoerd met speciale mollentabletten. De ongediertebestrijder heeft hier echter wel een bewijs van deskundigheid (licentie IV) voor nodig.

copyright © ongediertegids.nl - Contact opnemen - Adverteren op OngedierteGids