OngedierteGids.nl

De site met informatie over ongedierte, bestrijders in uw regio en handige tips&trucs.
 

Wespen

De gewone wesp en de Duitse wesp komen het meest voor in Nederland. Ook de hoornaar komt hier steeds meer voor. Een nest kan gemakkelijk 5000 wespen of meer bevatten. De koningin komt eind april uit haar winterslaap. Vervolgens zal ze een geschikte plaats zoeken om een nest te bouwen. Dit doet ze eerst alleen. Als de eerste eitjes uitkomen van de werksters zullen deze haar helpen bij de bouw van het nest. Daarnaast verzorgen de werksters de larven. Zo groeit het nest tot soms gigantische groottes.

Wespen leven van andere insecten. In het najaar worden ze aangetrokken door zoetigheid en ervaren wij ze als vervelend. Een wesp vangt gemiddeld 1,5 insecten per uur. Voor een nest van 5.000 wespen betekend dit dus al gauw dat ze duizenden vliegjes en muggen vangen! Daarmee dragen wespen actief bij aan het voorkomen van plagen en worden onze gewassen door de wesp beschermd.

Mensen kunnen een allergische reactie krijgen van het gif indien men gestoken word. Wanneer je allergisch bent kun je last krijgen ademhalingsproblemen en zwellingen in de keel. In dat geval kun je beter zo snel mogelijk een arts raadplegen - en pas daarna de ongediertebestrijder.

Onderstaand de gewone wesp (links) de Duitse wesp (midden) en de hoornaar (rechts). De Duitse wespen zijn groter dan de gewone wesp. De hoornaar is door zijn formaat behoorlijk angstaanjagend.

 

Weren van wespen

Zorg er voor dat zoetigheid niet vrij toegankelijk is. Wespen komen om te eten dus dek dit zo veel mogelijk af.

Om een wespennest in huis te voorkomen kun je het beste de openingen in de muur afdichten met bijvoorbeeld Bijenbekjes.

Door middel van horren voorkom je dat de wespen naar binnen kunnen vliegen.

In het voorjaar kun je ook koninginnenvangers plaatsen. Met deze vallen en speciale siroop vang je de koninginnen weg voordat ze een nest starten en voorkom je een wespenplaag. Let op: Plaats de val uiterlijk in april, anders ben je te laat en heeft het geen zin meer.

Zelf wespen bestrijden

Wat je niet moet doen is de invlieg openingen dicht maken met Pur of kit. De wespen zullen dan een andere weg zoeken en mogelijk in grote getale binnen voor overlast kunnen zorgen.

Met een spuitmond van de spuitbus moet je in de invliegopening van het nest spuiten. Doe dit met voldoende beschermende kleding zodat de wespen minder kans krijgen om je te steken. Herhaal de bestrijding indien het niet in 1 keer resultaat geeft.

Professioneel wespen laten verwijderen

De ongediertebestrijder inventariseert het probleem en zorgt er voor dat er binnen geen probleem kan ontstaan. Hij voert de bestrijding uit en geeft hier meestal garantie op. Zoekt u een bestrijder van wespen? Klik dan hier voor een overzicht. De ongediertebestrijder zorgt er voor dat u binnen 24 uur van de overlast af bent.

copyright © ongediertegids.nl - Contact opnemen - Adverteren op OngedierteGids