OngedierteGids.nl

De site met informatie over ongedierte, bestrijders in uw regio en handige tips&trucs.
 

Boktor

De boktor, ofwel Hylotrupes bajulus L., is de latijnse naam van de huisboktor. Dit is de grootste houtaantaster binnen gebouwen. De boktor legt tot wel 200 eitjes. De larven tasten diverse houtsoorten aan waaronder naaldhout, vuren en grenen en eik. Aan de buitenkant zie je gaten en/of sleuven vol met boormeel. De uitvliegopeningen zijn ovaal en veel groter dan die van de gewone houtwormkever.

Zelfs dikke balken kunnen in enkele jaren volledig verpulverd worden.

 

Je kunt het geknaag van de boktorlarve zelfs horen. Met name op een warme zomerdag. De larve is ongeveer 3cm lang en creme van kleur.

Zelf bestrijden

Het is niet verstandig om zelf aan de slag te gaan tegen de boktor. De specialist kan beter beoordelen wat de reeds gedane schade is en wat de beste behandeling is.

Bestrijding door de specialist

De ongediertebestrijder zal de constructie inspecteren en oordelen of alleen een bestrijding of vervanging van (delen van) de constructie noodzakelijk is. Indien er overgegaan wordt tot bestrijding worden boorgangen zo veel mogelijk worden opengelegd. Het houtwerk zal vervolgens behandeld worden met een middel tegen boktorren. De bestrijder zal in de meeste gevallen een oppervlaktebehandeling toepassen. In sommige gevallen is injectie noodzakelijk. In het uiterste geval zal gassing worden toegepast.

Gassen tegen boktor

Het gassen van een woning is een hele onderneming. Het huis wordt helemaal ingepakt en afgezet. Vervolgens wordt een giftig gas (sulferylfluoride) in de woning worden gespoten. Hieronder staan voorbeelden van een huis dat zo'n behandeling ondergaat:

 

Zoekt u een boktor bestrijder in uw buurt? In ons overzicht vindt u de bestrijder bij u in de regio!

copyright © ongediertegids.nl - Contact opnemen - Adverteren op OngedierteGids