OngedierteGids.nl

De site met informatie over ongedierte, bestrijders in uw regio en handige tips&trucs.
 

Houtworm

Anobium punctatum Degeer is de latijnse naam van de gewone houtworm kever. Dit is de meest voorkomende houtaantaster in huis. Een houtwormkever legt 20-40 eitjes in gaten of scheuren op meubels of houten constructies. Na 21 dagen komen de eitjes uit en wordt een houtworm. Deze houtwormen eten zich 3 jaar lang door het hout heen. Aan het eind van dit larvenstadium verpopt de larve - vlak bij de buitenkant van het hout - tot een houtworm kever. De kever eet zich door de laatste paar millimeter van het hout heen naar buiten.

Het hout wordt aangetast en kan na enkele jaren zijn kracht verliezen.

 

Let goed op wanneer je een huis of meubel koopt. Inspecteer deze eerst, of laat deze inspecteren op gaten of houtpoeder. Een geinfecteerd meubelstuk kan resulteren een groter probleem.

Let op: Een boktor is iets anders dan de gewone houtworm. Een boktor heeft grotere larven en zal ook sneller schade toebrengen aan houten objecten. Wil je meer informatie over de boktor? Klik dan hier

Zelf iets doen tegen houtworm

Doordat de wormen in het hout leven zijn ze lastig te bestrijden. De enige mogelijkheid is om het hout te behandelen met een houtworm middel. Dit middel doodt de kevers, maar niet de larven. Hierdoor wordt de cyclus van de houtworm uiteindelijk gestopt. Pas goed op: het middel is ook schadelijk voor de mens. Tijdens het aanbrengen dient men adembescherming en beschermende kleding te dragen. Als een object niet te groot is (of je hebt de beschikking over een vriescel) kun je het hout ook invriezen tot minimaal -20 graden.

Professionele behandeling

Een ongediertebestrijder zal langskomen om te inspecteren en om te bepalen om welke houtaantaster het gaat. Hier zal hij een behandelplan voor opstellen. De bestrijder zal in de meeste gevallen een oppervlaktebehandeling toepassen. In sommige gevallen is injectie noodzakelijk. In het uiterste geval zal gassing worden toegepast.

Zoekt u een houtworm bestrijder in uw buurt? In ons overzicht vindt u de bestrijder bij u in de regio!

copyright © ongediertegids.nl - Contact opnemen - Adverteren op OngedierteGids