OngedierteGids.nl

De site met informatie over ongedierte, bestrijders in uw regio en handige tips&trucs.
 

Muggen

In Nederland zijn er meer dan 20 verschillende soorten steekmuggen. Muggen hebben stilstaand water nodig aangezien ze daarvan afhankelijk zijn voor de voortplanting. De vrouwtjes hebben een bloedmaaltijd nodig om eitjes te kunnen leggen. Om deze maaltijd te vinden gebruiken een speciaal reukorgaan waar ze koolzuurgas (CO2) mee detecteren. Naarmate ze dichter bij hun prooi komen gebruiken ze de lichaamsgeur en volgen de warmte om toe te slaan.

Waarom jeukt het?

De mug scheidt een sap/speeksel af wanneer je geprikt wordt. Dit sap heeft 2 doelen: Het voorkomen van het stollen van het bloed en het heeft een verdovende eigenschap. Dit speeksel kan ziektekiemen bevatten zoals malaria, slaapziekte en bijvoorbeeld het recente Zika virus. Desondaks is het grootste probleem bij muggen de jeuk! Dit wordt veroorzaakt door een allergische reactie in de huid op het speeksel van de mug.

Wist je dat de larve van een mug ademt via een adembuis aan zijn achterste? Hiermee hangt hij onder het wateroppervlak. Een mug kan tot wel 100 eitjes per keer leggen! Zoals gezegd heeft een vrouwtjesmug bloed nodig om eitjes te leggen. Mannetjes hebben dit niet nodig en steken daarom ook niet.

Zzzzzoemmmm

Je kent het wel: het gezoem om je hoofd wanneer een mug op je slaapkamer is. Een mug gebruikt dit geluid om te gelijke soorten te herkennen. Door de specifieke frequentie weet een mug dat een potentiele partner in de buurt is.

Zelf bestrijden

Muggen hebben stilstaand water nodig om zich voort te planten. Zorg dus dat er rondom je huis geen stilstaand water is. Denk aan water in de kruipruimte, emmers, oude autobanden en vijvertjes. In het geval van vijvers zijn vissen een uitstekend preventiemiddel: zij eten de muggenlarves op!

Om te voorkomen dat de muggen binnen komen is het plaatsen van horren natuurlijk de beste oplossing. Daarnaast kun je een afstotend middel gebruiken zoals Deet. Muggen hebben hier een hekel aan en komen niet bij je in de buurt. Daarnaast houden muggen ook niet van tocht. Ventileren (met horren uiteraard) is dus ook een goede oplossing!

Professioneel bestrijden

Wanneer de overlast dusdanig is dat je er zelf geen oplossing meer voor weet dan schakel je een professioneel ongediertebestijder in. Een bestrijder zal vooral de oorzaak van de overlast opzoeken en proberen deze weg te nemen. Door de ervaring van de bestrijder weet deze waar naar gezocht moet worden en voorkomt daarmee de overlast.

copyright © ongediertegids.nl - Contact opnemen - Adverteren op OngedierteGids