OngedierteGids.nl

De site met informatie over ongedierte, bestrijders in uw regio en handige tips&trucs.
 

Mieren

Mieren zijn sociale insecten die leven in een kolonie. Mieren hebben zich kunnen aanpassen aan zeer verschillende leefomgevingen. Waar zij voorkomen, zijn mieren de dominante levensvorm op de bodem. In Nederland komen ongeveer 40 soorten voor.

Het volk bestaat uit 1 koningin. Deze legt de eitjes. De werksters zijn onvruchtbare vrouwelijke exemplaren en doen in grote getale het uitvoerende werk: het verzorgen van de eitjes, het graven van het nest en het zorgen voor voedsel. Daarnaast zijn er soldaten. Dit zijn ook onvruchtbare vrouwelijke mieren, alleen hebben deze zich aangepast aan een andere taak.

De mannetjes zijn alleen in één bepaalde tijd van het jaar aanwezig. De mannetjes hebben vleugels net als de nog niet bevruchte koninginnen. Bij windstil weer vind de bruidsvlucht plaats en wordt de koningin in de lucht bevrucht. Dat dit fenomeen plaatsvindt is goed te zien als plotseling grote groepen vogels cirkelen op 1 bepaalde plek en de vliegende mieren uit de lucht eten.

De bevruchtte koningin werpt de vleugels af en sticht een nieuwe kolonie.

Mieren bestrijden binnen gebouwen is toegestaan. Wanneer mieren buiten een kolonie hebben valt het niet onder de term ongedierte!

Zelf bestrijden

Er zijn diverse middelen te koop om mieren te bestrijden. Zo zijn er onder andere mieren lokdoosjes voor binnenshuis gebruik, gif of biologische middelen voor buiten.

Zoveel mieren, zoveel bestrijdingsplannen. Daarom is het belangrijk te weten om welke mier het gaat in geval van overlast. Determinatie is dus noodzakelijk om tot een goed bestrijdingsplan te komen.

Soms zijn de huis- en tuin middelen (Oma's tips) ook een effectieve oplossing tegen overlast. Zo kun je zout of azijn op een nest strooien/gieten om de mieren te verdrijven.

Professionele bestrijding van mieren

De ongediertebestrijder is goed op de hoogte van de beste behandelmethodes per miersoort. Daarom zal hij als eerste bepalen om welke soort mieren het gaat. Een bestrijder heeft ook de beschikking over professioneel mierengif. Dit gif (een Gel) werkt effectiever omdat de mieren dit gif meenemen in het nest en daar de koningin (en de gehele kolonie) vergiftigen. Het kan gebeuren dat dit niet in 1x werkt, waarna een tweede behandeling nodig kan zijn. Neem voor meer informatie contact op met een ongediertebestrijder bij u in de regio!

copyright © ongediertegids.nl - Contact opnemen - Adverteren op OngedierteGids